Binnen onze muziekvereniging willen wij graag nieuwe muzikanten opleiden. We vinden het belangrijk om jeugd te laten ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken. Bovendien willen we graag nieuwe leden in ons orkest opnemen. Daarbij is het streven om de kwaliteit van onze muzikanten zo hoog mogelijk te laten zijn.

Voordat je bij Harmonie St. Michaël instrumentles kunt gaan volgen moet je een cursus A.M.V (algemene muzikale vorming) gevolgd hebben. Kinderen vanaf groep 5 van de basisschool kunnen deze cursus volgen. Na de A.M.V cursus kies je een instrument waarmee je verder in opleiding zou willen. Harmonie St. Michaël regelt een docent bij wie de opleiding gevolgd kan worden. Onze leerlingen krijgen les van gekwalificeerde docenten. De lessen vinden bij voorkeur plaats in het Wijkcentrum. Als de vereniging voor een bepaald instrument niet over een docent beschikt, wordt de opleiding verzorgd door Stichting Muziekschool Kerkrade (SMK). Soms heb je individueel les en soms met z’n tweeën of drieën. De lessen duren ongeveer een half uur. Om de vorderingen van leerlingen bij te houden heeft Harmonie St. Michaël regelmatig overleg met de muziek-docenten.

Leerlingenrepetitie
Na ongeveer 1 jaar les te hebben gehad, komt het grote orkest in beeld. Je mag, na beoordeling door de docent en de opleidingscommissie, gaan meespelen tijdens de repetities van het orkest. Daar leer je samen spelen, luisteren en tellen. Je wordt begeleid door de volwassenen uit het orkest. Dit is heel leerzaam en gezellig. Om het resultaat van al het oefenen te laten horen proberen we leerlingen zoveel mogelijk mee te laten spelen tijdens concerten. Na nog een jaar les kun je verder studeren maar natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om zonder verdere opleiding lid te blijven van Harmonie St. Michaël.