Binnen onze muziekvereniging willen wij graag nieuwe muzikanten ontvangen. We vinden het belangrijk om jeugd te laten ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken. Bovendien willen we graag nieuwe leden in ons orkest opnemen. Daarbij is het streven om de kwaliteit van onze muzikanten zo hoog mogelijk te laten zijn.

Om een muziekinstrument te leren spelen, zul je eerst les moeten krijgen. Harmonie St. Michaël heeft afspraken met Stichting Muziekschool Kerkrade (SMK) om deze opleiding te verzorgen. Op deze manier krijg je les van een gediplomeerd docent, die gespecialiseerd is in het instrument dat je wilt spelen. Naast het muziek maken zul je ook leren noten lezen. Soms heb je individueel les en soms met z’n tweeën of drieën. De individuele lessen duren 20 minuten per week, en daarnaast wordt er natuurlijk ook van je verwacht dat je thuis veel oefent. Om de vorderingen van leerlingen bij te houden heeft Harmonie St. Michaël regelmatig overleg met de muziek-docenten.

Sinds 2021 hebben wij binnen onze vereniging een eigen jeugdorkest. Het doel van het jeugdorkest is om de kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met samen muziek maken, leren tellen en luisteren naar elkaar. Al nadat de kinderen enkele lessen gevolgd hebben, mogen zij toetreden tot het jeugdorkest.
Het jeugdorkest repeteert iedere vrijdag in wijkcentrum “An de koel” van 18.45 uur tot 19.15 uur onder leiding van Xavier Kuipers.

Leerlingenrepetitie
Na ongeveer 1 jaar les te hebben gehad, komt het grote orkest in beeld. Je mag, na beoordeling door de dirigent, gaan meespelen tijdens de repetities van het orkest. Daar gaan de kinderen zich verder ontwikkelen binnen het harmonieorkest en hun eigen instrumentgroep. Je wordt begeleid door de volwassenen uit het orkest. Dit is heel leerzaam en gezellig. Om het resultaat van al het oefenen te laten horen proberen we leerlingen zoveel mogelijk mee te laten spelen tijdens concerten. Na nog een jaar les kun je verder studeren maar natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om zonder verdere opleiding lid te blijven van Harmonie St. Michaël.